Cum știi dacă sistemul tău imunitar este slăbit?
Sistemul imunitar protejează organismul împotriva atacurilor externe. Rolul său este de a identifica agenții patogeni și corpurile străine și de a le elimina înainte ca acestea să provoace daune. Esențial pentru menținerea sănătății bune, sistemul imunitar este compus din multe organe, celule și substanțe diferite. Pentru a ști dacă este timpul să-ți întărești imunitatea trebuie luate în considerare câteva semne. De exemplu, poți simți oboseală inexplicabilă. De asemenea, poți dezvolta alergii și poți fi mai susceptibil la bacterii, viruși și ciuperci.
Ce supliment alimentar să alegi pentru întărirea sistemului imunitar?
Vârsta și mediul înconjurător pot provoca un dezechilibru în funcționarea organismului. Pentru a-ți ajuta corpul să funcționeze normal, poți miza pe un supliment alimentar pentru imunitate. Complexele care conțin vitamine și minerale pot ajuta la menținerea apărării normale și pot proteja celulele de stresul oxidativ și radicalii liberi.
De asemenea, microbiota contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. Într-adevăr, 70 până la 80% din celulele imune sunt localizate în intestin. Pentru a-ți menține microbiota, suplimentele alimentare pot fi de mare ajutor. Acetea pot conține probiotice pentru a suplimenta flora intestinală. De asemenea, suplimentele alimentare cu vitaminele D, B6, B9, B12 și C pot contribui la funcționarea normală a sistemului imunitar. Anumite minerale precum zincul, cuprul, seleniul sau manganul sunt cunoscute și pentru menținerea sistemului imunitar. Suplimentele alimentare pentru imunitate sunt disponibile sub mai multe forme, cum ar fi capsule, tablete, gelule sau plicuri.
Cum să întărești sistemul imunitar în mod natural?
Câteva obiceiuri pe care le ai zilnic te pot ajuta să-ți îngrijești sistemul imunitar:
- Poți face o cură de probiotice: probioticele se regăsesc în suplimente alimentare pentru imunitate, dar și în diverse alimente. Probioticele se găsesc în iaurturi, băuturi fermentate (kefir și kombucha) și legume fermentate.
- Mizează pe magneziu: magneziul este un oligoelement esențial recunoscut pentru acțiunea sa asupra mecanismelor de stres. Pentru a lupta împotriva micilor episoade de oboseală, magneziul este un aliat de nădejde. Un aport bun de magneziu ajută la limitarea iritabilității și promovează un somn de calitate. Acest oligoelement este prezent în multe alimente, cum ar fi cacao, cafea, fructe de mare și migdale. De asemenea, este posibilă completarea cu magneziu pentru a compensa aportul nutrițional insuficient.
- Reumple rezervele de vitamina D: vitamina D interferează cu sistemul imunitar la diferite niveluri. Lipsa vitaminei D poate duce la slăbirea imunității. Această vitamină este atât sintetizată de organism în piele sub efectul expunerii la soare, cât și furnizată de alimente. Suplimentele pot fi recomandate pentru a ajuta organismul să facă față agresiunilor. Pentru a-ți ajuta corpul să-și întărească sistemul imunitar, este esențial să adoptați obiceiuri bune de viață. A avea o alimentație sănătoasă și echilibrată și practicarea unei activități fizice regulate ajută la dezvoltarea sistemului imunitar.