Fiecare persoană are nevoie de un nivel adecvat de presiune pentru a evolua în cele mai bune condiții. Lupta cu stresul este un fenomen natural. Ca orice altceva, excesul dăunează sănătății, poate avea consecințe grave, poate afecta performanța fizică și psihică și astfel poate degrada memoria. Remediile naturale sunt recomandate pentru a-ți reface necesarul de energie și a-ți recâștiga toate capacitățile creierului. Cum să gestionezi stresul cronic? Cum se vindecă? Experții îți oferă răspunsurile lor.
Ce este stresul cronic?
Anxietatea este întâlnită la oricine. Într-adevăr, pentru a termina proiectele și a se maturiza, o persoană trebuie să facă față unor provocări mai mult sau mai puțin importante. Cu toate acestea, fiecare individ este diferit. Ceea ce este ușor de depășit pentru o persoană poate fi o sursă de stres cronic pentru altcineva.
Stresul cronic este o serie de evenimente apăsătoare pe care creierul se luptă să le gestioneze și care au consecințe negative asupra funcționării organismului. Această situație duce pe termen lung la lipsa somnului, dezechilibrul hormonilor, depresie și multe alte probleme. Din moment ce fizicul nu mai funcționează, oboseala devine comună.
Factorii de stres variază de la o persoană la alta. Dacă pentru unii oameni presiunile sunt legate de muncă, pentru alții problemele familiale sunt primele cauze. Când nu vei mai putea controla diversele ei fapte, vei ajuge să ai anxietate cronică. Astfel, vei vedea partea întunecată a vieții. Pierzându-ți atenția, vei cădea în capcana stresului acut.
Simptomele stresului cronic
Uneori este dificil de detectat stresul cronic deoarece de cele mai multe ori trebuie să consulti medicul generalist pentru a trata bolile asociate, cum ar fi migrenele și durerile de stomac.
Cu toate acestea, simptomele sunt ușor de recunoscut. În primul rând, ai probleme de concentrare la locul de muncă. Ești ușor iritat(ă) și nivelul de productivitate scade dramatic. Deoarece moralul tău este scăzut, corpul tău începe să sufere. Oboseala devine cronică deoarece nu mai poți dormi cum trebuie. În acest caz, începe să iei un supliment alimentar pentru somn pentru a-ți menține mecanismele organismului în stare bună.
Potrivit experților în sănătate, pentru a se menține în formă, o persoană ar trebui să doarmă cel puțin opt ore pe zi. În faza de stres acut, persoana care nu mai poate dormi în mod corespunzător se confruntă cu dureri de spate, precum și dureri musculare. Durerile de cap și inflamația stomacului apar după aceea. Durerile de cap și de stomac duc la lipsa de concentrare și la o memorie scurtă.
Printre consecințele stresului cronic se numără o schimbare a stilului de viață. Victimele acestei boli tind să evite practicarea activității fizice și preferă să se refugieze în consumul de alcool, droguri și alimente nesănătoase. Aceste noi obiceiuri nu sunt lipsite de consecințe asupra funcționării cortexului, amigdalei și hipocampului.
Tratament pentru stresul cronic
Consultarea unui specialist este necesară pentru a trata problema în profunzime. Într-adevăr, cu ajutorul unui psiholog, este mai ușor să-ți găsești orientarea, facându-ți ordine în mediul tău. Profesionistul concentrează de obicei tratamentul pe antidepresive și tranchilizante. Aceste medicamente sunt dozate cu grijă. Cu toate acestea, este posibil să se reducă tulburările generate de simptome optând pentru un supliment natural.
Pentru a limita impactul sursei stresante este indicat să practici o activitate sportivă în mod regulat. Mai mult, medicul generalist recomandă acest lucru. Alegând un sport, indiferent de nivel, este mai ușor să faci față anxietăților. Sportul este benefic pe toate planurile, mai ales pentru a te învăța să reacționezi în momentele dificile.
Alege prevenția
Factorii de stres se găsesc peste tot în mediu. Ca răspuns la aceste probleme se recomandă să alegeți prevenirea.
Adoptarea unui stil de viață sănătos este benefică pentru a scăpa de mediile stresante. Se recomandă în special consumul regulat de alimente bogate în magneziu, cum ar fi bananele și carnea de pești mari. Alimentele prea grase trebuie evitate. Același lucru este valabil și pentru alimentele îmbogățite în substanțe chimice și conservanți. Farfuriile trebuie să fie foarte colorate, sunt de preferat alimente precum leguminoasele și fibrele. Nu ezita să consumi cinci fructe și legume și să bei cel puțin doi litri de apă pe zi.
În cazul în care ai optat pentru suplimente alimentare, este necesar să alegi mărci recunoscute. Calitatea produselor este esențială pentru a recăpăta eficiența într-un timp scurt. Laboratoarele acestora aleg ingrediente ale căror efecte secundare asupra organismului sunt minime sau aproape inexistente.
Etapele managementului stresului
Managementul stresului se manifestă în trei etape. Individul trece printr-o primă fază de alarmă. El tinde să fugă de evenimentele pe care le consideră amenințări serioase. Ulterior, el își înțelege mediul. El începe să facă față situațiilor mobilizând suficientă energie pentru a rezista. Când nu găsește soluții la problemele sale, obosește și mecanismele corpului nu îi mai urmează ritmul. Acțiunea lui se limitează apoi la a abandona și a se simți iritat.
Există două tipuri de stres
- Stresul ocazional: un concept normal care îți permite să mergi înainte și să iei lecții pentru a-ți impulsiona călătoria. Are beneficii pentru individ.
- Anxietate cronică: o patologie de tratat care provoacă epuizare fizică și psihică.
Așa-numitul stres cronic este în general cauzat de următorii factori:
- Lipsa de încredere care duce uneori la un ego excesiv pentru a-și ascunde competențele. Atunci când se apropie o zi de probă, începe declinul pacientului.
- Teama de noutăți și elemente imprevizibile. Aceasta provoacă anxietate teribilă pentru cei care sunt obișnuiți să rămână în zona lor de confort.
- Caracterul autoritar al unor persoane care își pierd controlul în fața unei probleme pe care nu o pot rezolva. Acestea pot trece rapid la depresie.
Posibila asistență în funcție de gravitatea problemei
Este vital să știi să gestionezi stresul, indiferent de situația care îl provoacă. Atât sănătatea fizică, cât și cea mentală depind de acesta deoarece efectul său asupra creierului, care este centrul sistemului de control al reacțiilor organismului, poate fi dezastruos. Locul în care apare emoția, hipocampul și cortexul prefrontal sunt afectate de anxietatea de tip cronic. Când se atinge această axă, consecințele nu întârzie să apară asupra receptorilor. Pacientul nu numai că are probleme de memorie, dar simte și o scădere remarcabilă a activității și a capacității mentale.
Gravitatea situației depinde de gradul de toleranță și vulnerabilitate al persoanei, indiferent de factorii de stres. Răspunsul organismului la această situație variază și în funcție de fragilitatea persoanei.
Desigur, medicul poate prescrie un tratament naturist care stabilizează producția de hormoni de anxietate. Atât timp cât vorbim despre soluții naturale, ne gândim la beneficiile plantelor sau la activități fizice binecunoscute pentru a aduce bunăstare organismului. Atunci când pacientul ajunge la tulburări acute, simpla inhibare a catecolaminelor de către glucocorticoizi și cortizol poate să nu fie suficientă. Pacientul trebuie să beneficieze de asistență medicală de specialitate pe lângă tratamentul naturist. Tratamentul se va adapta în funcție de starea individului.
Pacientul este îndemnat să lucreze cu el însuși pentru a deveni conștient de situație. Are nevoie de sprijinul rudelor sau al specialiștilor în această fază.