Echilibrul acido-bazic: este cheia pentru sănătate
Alimentația și metabolismul aduc organismului elementele acide și bazice. Pentru a fi sănătos, organismul trebuie să mențină constant un echilibru acido-bazic bun. Despre ce este vorba de fapt? Care sunt efectele sale asupra sănătății și ce alimentație să adopți pentru a-l păstra?
Echilibrul acido-bazic: Ce este?
Echilibrul acido-bazic este unul dintre echilibrele metabolice majore care garantează funcționarea optimă a organismului și, prin urmare, o sănătate bună. Este pur și simplu echilibrul dintre aciditate și alcalinitate, cu alte cuvinte bazicitatea organismului. Este definit de pH-ul sângelui, adică de concentrația ionilor de hidrogen din sânge. Se atinge atunci când pH-ul sângelui oscilează în jurul valorii de 7,4, după cum amintește revista Manger Santé Bio.
În general, echilibrul acido-bazic este influențat de dietă, precum și de metabolismul organismului, care este și producător de deșeuri acide. Cu toate acestea, alți factori pot avea un impact asupra acestui echilibru. Acesta este mai ales cazul alimentației (mâncatul rapid și/sau excesiv), stresul, tulburările de somn, poluarea, practicarea unui sport foarte intens și înaintarea în vârstă.
Pentru a menține echilibrul acido-bazic, organismul utilizează sisteme de reglare performante. Într-adevăr, sistemele „tampon” elimină instantaneu excesul de acizi din organism, plămânii expiră dioxid de carbon, iar rinichii filtrează acidul uric din sânge. Cu toate acestea, uneori organismul nu mai poate menține acest echilibru. De exemplu, odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea rinichilor de a-și menține rolul de reglare scade. Organismul este astfel expus la o acidificare latentă și cronică a țesuturilor.
Echilibrul acido-bazic: de ce este atât de important?
Echilibrul acido-bazic este de mare importanță pentru organism. Este esențial pentru ca reacțiile chimice indispensabile supraviețuirii să aibă loc. Perturbarea acestui echilibru în favoarea acidozei, adică a unui exces de acid, împinge organismul să-și folosească rezervele de elemente alcaline (bazice) pentru a tampona această aciditate excesivă.
Având în vedere acest lucru, organismul mobilizează citratul și bicarbonatul osos care sunt elemente legate de calciu. Monopolizat, calciul este astfel eliminat prin urină și poate, dacă situația persistă, să se constate deficitar. Când fenomenul persistă, are loc apoi o demineralizare a scheletului, dar și a părului, a unghiilor și chiar a sistemului nervos. Oasele, părul și unghiile vor fi apoi slăbite, iar sistemul nervos va fi mai vulnerabil la epuizare și diverse tulburări. În plus, acidoza favorizează și tensiunea musculară, încetinirea metabolismului, dezechilibrul florei intestinale, oboseala crescută, proliferarea bacteriilor și ciupercilor, riscul de pietre la rinichi, precum și agravarea problemelor cutanate și a inflamațiilor.
Pentru a evita atingerea acestor extreme, este deci esențial să remediezi orice dezechilibru acido-bazic de la primul semn. Balonarea, lipsa de tonus, tenul obosit, oboseala de dimineață, problemele gingiilor și respirația urât mirositoare sunt printre principalele semne de avertizare ale acidității în organism. Cu toate acestea, pentru a fi sigur(ă), este posibil să efectuezi teste de salivă și urină pentru a-ți cunoaște cu exactitate pH-ul urinar, un indicator al pH-ului sângelui. Ca o reamintire, pH-ul este acid sub 7, dar acidoza este dovedită doar atunci când pH-ul este sub 6.
Alimentația: Care sunt obiceiurile bune pentru păstrarea echiliului acido-bazic?
O alimentație sănătoasă și echilibrată este baza unui echilibru acido-bazic bun. Pentru a te proteja împotriva acidozei este recomandată o dietă bogată în minerale alcalinizante. Totuși, suplimentele alimentare pot fi de mare ajutor în această problemă.
Este necesar să se favorizeze alimentele care au un conținut ridicat de potasiu, un nutrient esențial pentru funcționarea sistemelor tampon. Este necesar să preferi fructele și legumele, în special pe cele închise la culoare și cu frunze. De asemenea, ierburile și semințele sunt excelente alcalinizante. Conținutul de minerale al unui aliment este cel care îi determină potențialul alcalinizant și nu pH-ul. De exemplu, deși are un pH foarte acid, lămâia este alcalinizantă.
În plus, o bună hidratare zilnică este încurajată pentru a promova activitatea rinichilor și eliminarea încărcăturilor acide. Dimpotrivă, va fi necesar să se modereze consumul de zaharuri, cereale rafinate, lactate, carne și leguminoase. De asemenea, stimulante precum cafeaua și alcoolul ar trebui limitate sau chiar evitate.
Pentru persoanele care practică o activitate fizică intensă, proteinele vegetale sunt de preferat față de proteinele animale. O băutură carbogazoasă poate ajuta la tamponarea acidității post antrenament.
Sursa: Top Santé
Sanatate curata dar putni inteleg din cauza poftelor eu aplic si ganrez sint in virsta 3 a