De câțiva ani, dietele fără gluten, ouă și lactoză au devenit populare. O mulțime de oameni spun că sunt din ce în ce mai afectați de intoleranțe alimentare. Ce este intoleranța alimentară? Este diferită de o alergie? Cum să o tratezi? Biocyte îți spune tot ce trebuie să știi despre această problemă de sănătate care afectează tot mai multe persoane.
Ce este o intoleranță alimentară?
Intoleranța alimentară este un termen folosit pentru o mare varietate de răspunsuri fiziologice asociate cu anumite alimente. Apare ca urmare a ingestiei repetate, indiferent de frecvența consumului alimentului dăunător în doze normal tolerate. Simptomele sunt foarte variate și pot afecta pielea, tractul respirator și digestiv. Acestea pot fi confundate cu cele cauzate de o alergie. Majoritatea intoleranțelor alimentare declarate se datorează glutenului, lactozei, zaharozei și fructozei.
Cauzele de la originea intoleranțelor se pot datora faptului că anumite enzime nu își îndeplinesc corect funcția digestivă (de exemplu absența sau inhibarea lactazei, enzima care permite digestia lactozei).
Diferențele dintre alergie și intoleranță
Alergia și intoleranța sunt prea des confundate chiar dacă există diferențe fundamentale. Alergia alimentară se referă la reacții care implică mecanisme imunologice. Prin urmare, este o reacție inflamatorie cauzată de ingestia de molecule alimentare de obicei inofensive. Spre deosebire de alergii, intoleranța alimentară nu implică reacții ale sistemului imunitar. Din punct de vedere simptomatic, alergia este adesea mai bruscă și duce la efecte mai semnificative. Pe de altă parte, alergiile și intoleranțele au și simptome similare: balonare, dureri la nivelul sistemului digestiv, vărsături și reacții cutanate.
Tratamente
Dacă suferi de simptome despre care bănuiești că sunt legate de o intoleranță alimentară, este recomandat să-ți faci o programare la medic pentru a elimina orice risc de alergie. Dacă intoleranța alimentară este dovedită, este indicat să se limiteze cât mai mult consumul alimentului respectiv. Adaptarea unei diete care interzice mâncăruri obișnuite din dieta de zi cu zi nu este ușoară.
Există totuși o soluție: suplimentele cu enzime capabile să degradeze moleculele responsabile de afecțiunile asociate intoleranței. Astfel, vei putea să-ți adaptezi dieta prin promovarea consumului de fructe și legume crude în viața de zi cu zi deoarece acestea conțin cantități mari de enzime spre deosebire de produsele procesate care sunt foarte sărace în enzime digestive.
Pe lângă această „reechilibrare alimentară” poți folosi suplimente alimentare pentru a maximiza capitalul enzimelor:
- Amilaza: descompune carbohidrații, amidonul și zaharurile
- Celulaza: descompune fibrele, ajutând la digerarea fructelor și legumelor
- Lactaza: descompune lactoza prezentă în zaharurile din lactate
- Lipaza: descompune grăsimile și uleiurile pe care intestinul trebuie să le absoarbă
- Proteaza: descompune proteinele în aminoacizi